Sisällä ja ulkona – Abu Dhabi

 Vuorovaikutustaidot, usko omaan osaamiseen ja suoraselkäisyys ovat menestystekijöitä Abu Dhabissa!

Suuret siirtymät koskettavat nyt globaalia talouselämää. Investoinnit, tutkimus, jakelu, kulutus ja tuotanto hakevat uusia muotoja ja kanavia. Muutokset koskevat myös rahoitusmaailman, politiikan, kulttuurielämän ja  sotilaallisen voiman valtakenttiä. Kaikki nämä seikat vaikuttavat elinkeinoelämään ja johtamiseen yhä integroidummassa maailmantaloudessa.

Interpersonan Uutiskirjeen sarjassa valotamme lyhyiden asiantuntijahaastattelujen avulla keskeisiä kehitystrendejä eräillä kiinnostavilla markkinoilla. Nyt vuorossa on Abu Dhabi Yhdistyneissä Arabiemiraateissa (UAE). Maija Eklöf toimii siellä lentoyhtiö Etihad Airwaysin matkustamopalvelujohtajana vuodesta 2007.


Mikä on UAE:n taloudellinen tila tällä hetkellä?

    - Yhdistyneet Arabiemiraatit koostuvat seitsemästa emiirikunnasta. Yksi niistä on usealle suomalaisillekin tuttu Dubain emiirikunta. Abu Dhabi on oma emiirikuntansa  ja  samalla koko Arabiemiraattien pääkaupunki sekä  hallinnon keskus.  UAE on verraten nuori maa, vain 36 vuotta vanha. Oltuaan pääasiassa helmenkalastuksella elävä yhteiskunta, kehityksen alkuun UAE pääsi ensimmäisten öljyvarojen löytyessä vuonna 1958.  UAE:n taloudellinen tilanne on erittäin hyvä, joskin maan sisällä, eri emiirikuntien välillä on  eroja vaurauden suhteen. UAE:n emiirikunnista Abu Dhabi on vaurain. UAE:ssa on noin 10% maailman öljyvaroista, joista yli 90% on Abu Dhabin emiirikunnassa. Laskelmien mukaan tämän päivän öljyn tuotannolla Abu Dhabin öljyvarojen uskotaan riittävän 100 vuodeksi.Koska  rahayksikkö dirhami on sidottu USA:n dollariin,  dollarin alamäki tuntuu myös täällä inflaation kasvuna.


Maija Eklöf, s. 1961, on valtiot.maist. Hänellä on yli 25 vuoden kokemus toiminnasta lentoyhtiöissä. Finnairilla hän on toiminut erinäisissä tehtävissä, viimeksi matkustamopalvelujohtajana vuosina 2002-2007. Viime vuonna hän otti vastaavat  tehtävät Etihad Airwaysissä. Hän johtaa 3000 henkilöä 116 eri maasta. 

    - Maassa on 4.5 miljoonaa  asukasta, joista 22%  on paikallisia emiraatteja. Abu Dhabin asukasluku on 1.3 miljoonaa.  Maassa on täystyöllisyys.  Työntekijöiden tarve kasvaa jatkuvasti johtuen UAE:n suurista ja nopeista kasvusuunnitelmista. Tarvetta täytetään kaikkialta maailmasta tänne tulleiden expattien avulla, esimerkiksi rakennustyömiehiä tuodaan 150.000 lisää Abu Dhabiin   seuraavan viiden vuoden aikana.

Entä näkymät muutaman vuoden tähtäimellä?

Abu Dhabin visio on kasvaa, kasvaa ja kasvaa  kaikilla alueilla.  Nopea kasvu näkyy joka paikassa, niin kaupunkikuvassa kuin täällä jo olevien ja tänne tulevien yritysten kasvuluvuissakin. Etihad Airways on osa Abu Dhabin kasvun strategiaa. Etihadin kasvu matkustajamäärässä viime vuonna oli 67% verrattuna edelliseen vuoteen. Tämä kasvu kuvastaa sitä vauhtia ja intensiteettiä, jolla täällä tehdään töitä ja mennään eteenpäin. Mielenkiintoista on se, että taantumaa sinällään ei täällä tunneta, vaan pohditaan sitä tuleeko kasvun olla nopeaa vai erittäin nopeaa
© 2008 Interpersona